Vyvýšené záhony a ich využitie.

24.01.2014


Produkty konvenčnej agronómie - naše potraviny, dostupné v bežných obchodoch a hypermarketoch, podliehajú zákonu, ktorý hovorí o tom, že potraviny musia byť zdravotne nezávadné. My však nepotrebujeme nezávadnú zeleninu a ovocie, ale hlavne potraviny zdraviu prospešné.

V určitom rozsahu si ich mnohí z nás dokážeme vypestovať sami, potrebujeme na to základné znalosti o pestovaní a vhodné podmienky. Väčšina majiteľov pôdy si takéto podmienky môže vytvoriť. Málokto však má čas, trpezlivosť a znalosti potrebné na dopestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú potrebu pomocou konvenčných metód. Tieto predpokladajú každoročné oranie/rýľovanie, jemnú úpravu pôdy pred siatím, hnojenie, postrekovanie, neustále okopávanie a zavlažovanie... Takýto kolotoč mnohých ľudí odrádza. Nie je to prekvapujúce. Tento proces totiž nie je dlhodobo udržateľný zo žiadneho hľadiska - vyčerpáva pôdu aj pestovateľa.

Dá sa to však robiť aj inak. Menej je totiž často viac, najmä ak pracujeme s prírodou. Nechajme prírodu nerušene vykonávať svoje úlohy. Veľkou slabinou konvenčných metód je predpoklad, že pôdu je potrebné donekonečna upravovať a narúšať. Opak je však pravdou. V pôde žijú milióny pôdnych organizmov , ktoré túto prácu oddávna vykonávajú za nás. Ak však neustále narúšame ich prostredie, pôdne organizmy postupne hynú, čo má za následok zhoršenie fyzikálnych aj chemických vlastností pôdy. Striedavé narúšanie a zhutňovanie spôsobujú nerovnováhu pôdneho života. Táto vedie k vyčerpaniu pôdy a množeniu patogénov.

V domácich podmienkach máme k dispozícii veľmi jednoduché a elegantné riešenie tohto problému v podobe využitia vyvýšených záhonov. Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šírkou majú mnoho výhod :

  1. Sú estetické a nekonečne variabilné. Dajú sa umiestniť do vidieckých záhrad, do elegantných, reprezentatívnych, moderných ale aj do tých najmenších mestských záhrad.
  2. Nezaberajú veľa miesta, dajú sa postaviť aj na svahu alebo iných málo využiteľných plochách.
  3. Jednoduchšie sa udržiavajú, nie je potrebné ohýbať sa až k zemi, preto sú vhodné aj pre ľudí so zníženou mobilitou .
  4. Vyvýšenie je pre mnohých škodcov mechanickou prekážkou, zároveň umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu a tým pomáha predchádzať výskytu plesní a iných chorôb.
  5. Minimalizácia prenosu náletových, aj hlboko koreniacich burín (Zaburiňujú sa podstatne menej ako záhony na úrovni terénu).
  6. Optimalizácia pôdneho prostredia pre pestovanie konkrétnej plodiny je podstatne jednoduchšia a menej nákladná (napríklad pestovanie čučoriedok, ktoré si vyžadujú kyslé pôdne prostredie).
  7. Vhodná šírka hriadky umožňuje prístup z oboch strán a na záhon nie je potrebné stúpiť, čo zamedzuje neželanému zhutňovaniu pôdy.
  8. Nie je potrebné umelé nakyprenie, keďže sme zamedzili zhutňovaniu.
  9. Pokiaľ pravidelne pridávame kompost, pôda sa nevyčerpáva a záhony je možné intenzívne využívať z roka na rok.

Na začiatku je dobré investovať do vybudovania trvanlivej, kvalitnej, a estetickej konštrukcie vyvýšených záhonov , s ktorou už máme potrebné skúsenosti (www.tailorcarpentry.sk), a naplniť ich kvalitnou pôdou. Dôležitý je aj zdroj vody, ktorú zelenina, aj väčšina drobného ovocia potrebuje v pravidelných dávkach. Najvhodnejšia voda je dažďová, jej spotrebu je možné rôznymi metódami optimalizovať. Kompost je dôležitý vylepšovateľ pôdy, ktorý je potrebné aplikovať pravidelne, najlepšie je použiť kompost vlastný - domáci.

Ing. Katarína Sabó